Säker e-handel med kreditkort

E-handel är både enkelt och tidsbesparande. Med en enkel knapptryckning kan du beställa resor, böcker eller liknande. Om du väljer att betala med kreditkort har du valt ett säkert betalsätt. Om du inte får den produkt eller tjänst som du har betalat för så kan du vända dig direkt till kortutgivaren för att få pengarna tillbaka. Om ett företag går i konkurs så gäller samma princip. Med ett kreditkort minskar du samtidigt risken för att exponera personlig information kopplat till ditt bankkonto.

Så gör du dina inköp säkrare på nätet:

  • Betala inte med ett vanligt bankkort. Ett kreditkort är säkrare, då är det kreditgivaren som står för risken.
  • Kontrollera att butiken är tillförlitlig. Sök på webben efter andras recensioner av nätbutiken och kontrollera att företaget har tillräckliga kontaktuppgifter.
  • Om du känner dig osäker eller aldrig har handlat från företaget tidigare, ta kontakt med företagets kundtjänst.
  • Jämför gärna priser på flera nätbutiker och stäm av slutsumman innan du betalar. Kontrollera samtidigt om det tillkommer extra avgifter som till exempel tull och moms.
  • Innan du ska betala, kolla om företaget har symbolen Trygg e-handel, du hittar symbolen på företagets hemsida.
  • Kolla om om det står https i adressfältet och kika efter symbolen hänglås. Då vet du att du är på en säker betalningssida.
  • Var försiktig med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna och lämna inte ut personliga uppgifter som kan missbrukas.

Trygga betalningslösningar
För att göra betalning med kreditkort ännu tryggare bör du använda dig av MasterCard® SecureCodeTM eller Verified by Visa (beroende på vilket kort du har). Titta efter de här symbolerna när du handlar online:

Masterpass securecode logovbyvisa_blu

Detta är säkra betalningslösningar som innebär att du alltid måste använda ett personligt lösenord när du använder kortet på nätet. Det ska förhindra missbruk av ditt kreditkort online. Nätbutiker som erbjuder dessa säkra lösningar informerar om det under betalningsprocessen.