7 tips för en trygg och säker julhandel på nätet

Publicerad november 27, 2015

Julhandeln är i full gång och allt fler svenskar väljer att handla sina varor på nätet. Vi ger dig tipsen på hur du handlar tryggt och säkert.

E-handel är både enkelt och tidsbesparande. Med en enkel knapptryckning kan du beställa resor, böcker och förbrukningsvaror. Om du väljer att betala med kreditkort har du valt ett säkert betalningssätt. Om du inte får den produkt eller tjänst som du har betalat för så kan du vända dig direkt till din kreditgivare för att få pengarna tillbaka. Om ett företag går i konkurs så gäller samma princip. Med ett kreditkort minskar du samtidigt risken för att exponera personlig information kopplat till ditt bankkonto.

7 tips för en trygg och säker näthandel:

  • Betala inte med ett vanligt bankkort. Ett kreditkort är säkrare, då är det kreditgivaren som löper risken
  • Kontrollera att butiken är tillförlitlig. Sök på webben efter andras recensioner av nätbutiken och kontrollera att företaget har tillräckliga kontaktuppgifter.
  • Om du känner dig osäker eller aldrig har handlat från företaget tidigare, ta kontakt med företagets kundtjänst genom att ringa eller mejla.
  • Jämför gärna priser på flera nätbutiker och stäm av slutsumman innan du betalar. Kontrollera samtidigt om det tillkommer extra avgifter som till exempel tull och moms.
  • Innan du ska betala, kolla om företaget har symbolen Trygg e-handel, du hittar symbolen på företagets hemsida.
  • Kolla om om det står https i adressfältet och kika efter symbolen hänglås. Då vet du att du är på en säker betalningssida.
  • Var försiktig med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna och lämna inte ut personliga uppgifter som kan missbrukas.

Gå gärna in på vår hemsida för mer information på hur du handlar tryggt och säkert på nätet.