Aktiv bedrägeriövervakning – en tryggare vardag för våra kunder

Publicerad January 20, 2017

Under hösten och vintern har vi sett en betydlig ökning av phishingförsök hos både våra kunder och konsumenter i allmänhet. Phishingförsöken har inneburit att falska e-postmeddelanden skrivna i Entercards namn har skickats ut till konsumenter, där de uppmanas klicka vidare på länkar och uppge sina personliga kreditkortsuppgifter.
Att erbjuda trygga och säkra produkter är ett av våra viktigaste löften till kunden. Kreditkort är ett säkert betalningsmedel, men det finns alltid en risk att bedragare försöker komma åt kundens personliga information. På Entercard jobbar vi aktivt med att förbättra säkerheten kring användandet av kreditkort. Dels genom att informera och utbilda våra kunder, men även genom vårt avancerade säkerhetssystem som slår larm vid misstanke om bedrägeri.

Skimming, identitetsbedrägeri och kortstöld
Att informera och utbilda våra kunder i hur man bäst skyddar sig mot bedrägeri är en viktig del av vårt säkerhetssystem. Det finns många olika former av bedrägeri som en kund kan bli utsatt för, t ex skimming, phishing och identitetsbedrägeri på nätet, och bedrägeri i samband med kortstöld.
Skimming innebär att någon kopierar kortet medan det används. Det sker oftast genom att någon har manipulerat en uttagsautomat. För att skydda sig mot denna typ av bedrägeri uppmanar vi våra kunder att dölja sin pinkod väl när den knappas in, inte låta butiksanställda gå iväg med kortet, och att vara extra försiktiga om de måste använda kortets magnetremsa istället för chip.
Att betala varor och tjänster på nätet med kreditkort är både enkelt och smart, men dessvärre förekommer bedrägeri även här. För att minimera risken för identitetsbedrägeri och phishing ska man aldrig lämna ut personliga uppgifter eller koder via e-post, osäkra webbplatser eller telefon. Man bör även vara uppmärksam på e-post från okända avsändare, samt e-postmeddelanden som innehåller konstig ordföljd eller ordval. Detta kan vara ett tecken på bedrägeri. Man bör vara extra försiktig om man ska använda sitt kreditkort på en offentlig dator, och alltid se till att logga ut efteråt. Om kunden misstänker att den har blivit utsatt för någon form av bedrägeri är det viktigt att den kontaktar oss omedelbart så att vi kan hjälpa till.
Bedrägeri i samband med kortstöld förekommer också. För att undvika kortstöld uppmanar vi våra kunder att alltid behandla kreditkortet som en värdehandling. Dessutom måste man se till att skydda sin PIN-kod väl. Om olyckan ändå skulle vara framme så är det viktigt att kunden spärrar sitt borttappade kort på en gång.

Vårt övervakningssystem i praktiken
För att göra det så tryggt som möjligt för våra kunder att använda sitt kreditkort jobbar Entercard dygnet runt med aktiv bedrägeriövervakning. Vi har avancerade övervakningssystem kopplat till våra kort och vår övervakningstjänst är bemannad dygnet runt. Så fort vi upptäcker avvikande transaktioner och kortbeteenden slår vi larm och kontaktar kunden via sms, telefon och e-post.

Genom vårt övervakningssystem förhindrar vi dagligen bedrägerier, men vi tar inte bara kontakt med kunder som har utsatts för bedrägeri. Om vi upptäcker avvikande beteenden i kortanvändandet så kontaktar vi kunden för att försäkra oss om att det inte rör sig om bedrägeri.
Här är två exempel på hur vårt övervakningssystem fungerar i praktiken och hjälper kunder till en tryggare vardag:
1) Entercards övervakningssystem fångade upp ett onormalt kortbeteende och en av våra säkerhetsexperter ringde upp kunden för att fråga om han hade kreditkortet på sig. Kortet låg hemma inlåst i ett skåp och huset stod tomt då hela familjen var på väg till sommarstugan. Vår säkerhetsexpert meddelande att kunden måste ha haft inbrott eftersom kortet precis hade använts i en uttagsautomat. Kunden vände och körde hem igen. Mycket riktigt hade de haft inbrott i huset och kortet var borta.

2) En av våra kunder var på resa i USA och ville ta ut extra kontanter. Kunden tog ut pengar i två omgångar från samma uttagsautomat, vilket flaggades i vårt övervakningssystem. En av våra säkerhetsexperter ringde upp kunden för att kontrollera att han faktiskt befann sig i USA och hade gjort två uttag – något som kunden upplevde som extra betryggande.