De bästa betalningstipsen från Entercards antibedrägeriexperter

Publicerad September 6, 2018

Många betalar med kreditkort på semestern och här har Entercards antibedrägeriexperter samlat sina bästa tips. Kreditkort är ett säkert betalningsmedel, men för att undvika problem finns det några saker som du bör tänka på.

Kunskap om att förhindra bedrägeri är viktigt för alla inom finansbranschen, och detta är något Entercard och våra samarbetspartners tar på stort allvar.

1. Hyrbil

Varje sommar får Entercard frågor från kunder som blivit efterdebiterade av biluthyrningsföretag. Biluthyrningsföretaget kan efterdebitera dig om du t.ex. lämnat tillbaka bilen med tom tank, fått böter eller liknande. Om du däremot skadat bilen eller fått något stulet från bilen krävs ditt samtycke innan de drar ytterligare belopp från kortet.

Våra säkerhetsexperter ber dig att vara försiktig vid köp av försäkringar. Försäkring ingår ofta i priset, men ibland försöker biluthyrningsföretaget sälja på dig ytterligare försäkringar. Om du undertecknar försäkringen har du godkänt den. Då kan vi inte hjälpa dig med en reklamation.

Innan du åker kan det vara smart att kontrollera om du redan har en reseförsäkring som täcker, eller om det kan löna sig att köpa en självriskförsäkring för hyrbil genom kreditkortet. Entercard erbjuder självriskförsäkring för hyrbil till flera av våra kort.

2. Spara alla kvitton

Spara alla kvitton när du använder kreditkortet i utlandet. Då kan du i efterhand jämföra kvittona med fakturan. Om du hyr en bil, bokar hotell eller en kryssning kan det vara bra att spara all korrespondens med säljaren. Det förbättrar din ställning vid en eventuell reklamation.

3. Falska varor

Det finns dessvärre oseriösa handlare som försöker sälja på dig falska varor. Kontrollera alltid varan noggrant innan du köper den. En bra tumregel är att om något verkar för bra för att vara sant, så är det oftast det.

4. Lämna inte ifrån dig kortet

Våra experter uppmanar dig att inte lämna ifrån dig kortet när du ska betala. Be i stället säljaren att hämta betalningsterminalen. Om detta inte är möjligt, följ med till terminalen.

5. Avvisat köp

Vi gör allt vi kan för att förhindra missbruk, och vårt säkerhetssystem övervakar alla transaktioner dygnet runt. Om vi misstänker ett missbruk kommer kortet att avvisas vid köp, och vårt säkerhetsteam tar kontakt med dig via sms eller på annat sätt.

6. Sms-tjänst

Vår sms-tjänst informerar dig om du har slagit in fel pinkod och om täckning på kortet. I din produkts internetbank och app hittar du också pinkoden, saldo och en rad andra tjänster.

7. Stulet kort

Lägg in telefonnumret till spärrtjänsten för ditt kort i mobilen innan du åker. Om olyckan är framme och du tappar kortet eller det blir stulet ringer du spärrtjänsten så snabbt som möjligt. Det kan vara bra att ta med ett extra kort på resan. Tänk på att aldrig förvara kortet och pinkoden på samma ställe.

8. Betala i lokal valuta

När du betalar med kort i utlandet får du ofta frågan om du vill betala i lokal valuta eller svenska kronor. Välj lokal valuta, eftersom det oftast ger bäst växelkurs.