​Entercard leder vägen till en ny finanskultur

Publicerad March 8, 2018

Med en representation på 40 nationaliteter och en jämn fördelning av män och kvinnor hela vägen upp till ledningsgruppen, skapas en familjär arbetsplatskultur på Entercard. 

– För oss är mångfald inte ett policyarbete. Det är en del av Entercards kultur. Det är svårt för oss att peka exakt på vilka mekanismer internt som gör att bolaget ser ut som det gör. För oss går prestation alltid före person, säger Pär Hellstadius senior HR-specialist.

Enligt Pär Hellstadius är mångfald en naturlig följd av att Entercard fokuserar på att rekrytera ”rätt” medarbetare:

– Att vara medarbetare hos oss handlar om att göra ett bra jobb och att vara en schysst medmänniska. Sedan spelar det ingen som helst roll var du kommer ifrån eller vilket kön du har. Vi har alltid välkomnat personer med olika kunskaper och bakgrunder vilket visat sig vara vårt recept på framgång.

Snittåldern hos Entercards medarbetare är 36 år – det är alltså ett ungt företag. Det i kombination med en mångfald av kvinnor och män samt internationella medarbetare skapar en ung, dynamisk och passionerad företagskultur enligt Pär Hellstadius:

– För att vara en duktig analytiker eller digital specialist krävs framför allt en stor passion och intresse för det du arbetar med. Våra medarbetare är väldigt dedikerade. Folk bryr sig om varandra och om att göra ett bra jobb här.

Mångfald och öppenhet viktigt för innovation

Kelly Hyllengren, ursprungligen från England, jobbar som chef för digital innovation på Entercard. Hon beskriver en inkluderande och öppen arbetsplats där mångfald hjälper till att driva innovation.

– Mångfald är otroligt viktigt för oss. Vi har en marknad i ständig förändring där nya finansieringslösningar och låneprodukter hela tiden dyker upp. Att ha mångfald inom bolaget, ett brett register av bakgrunder, kompetenser och erfarenheter, hjälper oss att hela tiden kunna konkurrera, prioritera och utvecklas.

– Sedan har atmosfären på Entercard alltid varit avslappnad och informell. Här möts du av en otrolig öppenhet och en inkluderande kultur som både är unik och spännande. Vi rör oss alla i samma utrymme, ledare som anställda. Det är prestigelöst och familjärt vilket bidrar till att vi kan driva innovationen framåt i en omvärld som är väldigt komplex, tillägger Kelly Hyllengren.

– Att ha så många personer med olika bakgrunder är något som verkligen lyser upp vardagen här. Du får se saker från helt nya perspektiv och det tvingar dig att tänka till kring dina egna antagen och förutfattade meningar. Ibland kan det här vara utmanande eftersom de flesta är mer bekväma med att arbeta tillsammans med likasinnade människor, men i slutet av dagen bidrar det till att du blir bättre på ditt jobb och bättre som person, säger Malika Ismanova, Performance Manager.

Finanskultur utan vassa armbågar

Entercard har tagit avstamp i det traditionella bankväsendet – men struntat i grå kostymer och slipsar. De är heller inte en rotlös, ostrukturerad fintech-startup med vassa armbågar, som lever från kvartal till kvartal.

Utvecklingen av den finansiella sektorn, från traditionell bank till sammanslagningar och fintech-bolag, hjälper definitivt till att forma finansindustrin. Men Entercard var bland de första i branschen att ha ett annorlunda grepp på hur en modern finanskultur ser ut.

Tuula Ikonen , redovisningschef, flyttade över till Entercard från Swedbank i samband med att Entercard som joint venture skapades år 2005:

– Vi grundades innan andra, icke-traditionella banker som fintech-bolag. Vi har också alltid haft en entreprenörslig och avslappnad inställning – utan att tappa vår professionalitet och ambition.

– Det har varit en spännande resa att vara med från start och se Entercard formas till vad vi är idag – en unik blandning av skandinavisk kultur med influenser från andra delar av världen, avslutar Tuula Ikonen.