Fortsätt näthandla med kort – men var smart och säkerhetsmedveten

Publicerad augusti 25, 2014

Att handla på nätet blir alltjämt vanligare. Och att betala med sitt betal- eller kreditkort. Näthandeln expanderar kraftfullt för att det är enkelt och smidigt. Svenskarna är bland dem i världen som handlar mest över nationsgränserna när man näthandlar.

I de allra flesta fall är det lika problemfritt och tryggt att handla som över disk i en vanlig affär. Men, precis som i butik, kan det bli fel eller att konsumenten utsetts för något slags bedrägeri. Vi får inte glömma att detta är försvinnande liten andel kunder som drabbas av denna olycka. Detta sett till den totala korttransaktionsomsättningen. Naturligtvis är varje enskilt fall allvarligt och ska avhjälpas skyndsamt.

Att betala med kreditkort är tryggt. Och framför allt finns vi kortföretag till för att hjälpa kunden i varje situation om något ändå skulle gå snett. Så länge kunden behandlar kortet som den värdehandling det är så behöver man aldrig betala för något kunden inte köpt.

Kort som är knutna till de stora betalningssystemen Visa eller MasterCard gäller för betalning på mer än 25 miljoner platser runtom i världen såväl som på nätet. Samma teknologi används överallt vilket gör att kunden kan ta ut pengar i uttagsautomater och använda samma pinkod. Säkert och tryggt. Samma sak gäller för näthandeln.

På internet kan kunden tryggt och säkert göra köp utan att exponera kortuppgifter som är kopplat till bankkontot. Alla transaktioner övervakas av ett system som syftar till att motverka  bedrägerier. Används kortet på två helt skilda platser med kort tids mellanrum kontaktar kortföretaget kunden direkt och kontrollerar att allt står rätt till. Förlorar kunden sitt kort eller misstänker nätbedrägeri, tror att man utsatts för hackning eller skimning så är det bara att ringa vår spärrlinje och kortet spärras omedelbart.

Det är fel att varna för att använda kort på internet, men alltid på sin plats att vara säkerhetsmedveten och smart nog ansluten till de stora betalningssystemen Visa och MasterCard med de omfattande internationella säkerhetslösningar för säker betalning på internet som dessa innebär. Fortsätt handla med kort på nätet – men var smart!