Kontaktlös betalning – hur fungerar det och är det säkert?

Publicerad June 21, 2017

Entercard har nyligen lanserat kontaktlös betalningsfunktionalitet på sina kreditkort i Sverige. Kunder med nya Swedbank-, Sparbank- och re:memberkort kan nu blippa korten i butiker och restauranger, och på så vis göra kontaktlösa betalningar.

Antalet kontaktlösa terminaler har expanderat kraftigt sedan årsskiftet – från ca 7% till 14% på bara några månader. Med ökade antal kontaktlösa kort och terminaler runt om i världen, undrar säkert många hur betalningen fungerar, och hur säker den faktiskt är.

Vad är kontaktlös betalning?

Kontaktlösa betalningar gör det lätt för kunden att handla snabbt och säkert. Kunden håller bara ett kontaktlöst aktiverat kort över kortläsaren överallt där den universella kontaktlösa symbolen finns. Det blir enklare än någonsin att betala, och man slipper krångla med kontanter.

Kontaktlösa betalningar accepteras över hela världen i butiker, snabbmatsrestauranger, apotek, kollektivtrafik och matbutiker. Det går även att betala kontaktlöst i taxibilar och olika typer av automater, exempelvis parkeringsautomater.

Kontaktlösa betalningar är säkra

En alltid relevant fråga är säkerheten kring olika typer av betalningsmedel. Den frågan är högst aktuell när det kommer till kontaktlösa betalningar, där man varken sätter in kortet i terminalen, eller skriver in sin PIN-kod. Låt oss förklara hur det faktiskt går till och ta död på myten om att korten inte är säkra.

NFC (Near Field Communication) som används för kontaktlösa betalningar hanterar kommunikation på upp till några centimeters avstånd. I teorin kan ett kontaktlöst kort läsas på längre avstånd, men då krävs stor och dyr utrustning och det har aldrig bevisats att det fungerar.

Den information som man kan hämta från ett kontaktlöst kort är endast kortnummer och utgångsdatum. Övrig information är ”filtrerad” och inte tillgänglig utan korrekt lösen.

Krypteringen är unik för varje köp, och skyddar transaktionsinformationen. Kunden håller i kortet hela tiden, något som minskar risken för att kortet försvinner eller kopieras. Dessutom finns det andra säkerhetsåtgärder som ser till att man bara behöver betala en gång även om man håller kortet över kortläsaren två gånger.

På Entercard har vi följt industristandarden när vi har tillverkat våra kontaktlösa kort och satt parametrarna, och de har godkänts av Mastercard.

Kontaktlösa kort är alltså ett säkert sätt att betala på. Det är dags att börja blippa!