​Kontanternas dagar är räknade

Publicerad december 22, 2014

I takt med att fler och fler väljer att betala med kort blir kontanter allt mer sällsynta. Ökad e-handel, bättre säkerhet och smarta appar kan vara faktorer som spelar in.

– Om 20 år finns det förmodligen nästan inga kontanter överhuvudtaget, säger Carina Björkefors VD på Entercard.

För en tid sen presenterade Riksbanken siffror som visar att användandet av kontanter i Sverige sjunker för varje år som går. Toppnoteringen var 2007, då det fanns kontanter för 109 miljarder kronor i Sverige. En siffra som nu sjunkit till strax över 80 miljarder kronor. Allt fler väljer istället att betala med kort.

– Den ständigt ökade e-handeln är förstås en viktig faktor, säger Carina Björkefors VD på finansieringsföretaget Entercard.

Hon tror även att den ökade säkerheten vid kortköp, jämfört med kontantköp, är en bidragande faktor. Många betal- och kreditkort ger extra skydd och försäkringar när kunden handlar med kortet. Carina Björkefors framhäver även utvecklingen av smarta appar som en av anledningarna till att allt fler nobbar kontanter.

– Nu kan man nu hålla koll på sitt saldo och sina korttransaktioner direkt i mobilen dygnet runt. Det gör att man får bättre kontroll över sin ekonomi, något som är väldigt uppskattat bland våra kunder då vi ser att allt fler och fler använder våra appar, säger hon.

Stora företag slopar kontanthanteringen
Även företag följer den kontantlösa trenden. SL och Telia är två stora aktörer som redan har påbörjat avvecklingen av sin kontanthantering. 

– Inom 20 år finns det förmodligen nästan inga kontanter överhuvudtaget. Att handla med kreditkort är både smidigare och säkrare för alla inblandade parter, vilket många redan insett. Inför julhandeln blir detta allt tydligare då betalning med kort ökar ytterligare några snäpp, säger Carina Björkefors.