​Räkna ut kostnaden för dina inköp

Publicerad december 16, 2015

Just nu pågår julhandeln för fullt och då väljer många svenskar att betala sina julklappar på kredit. Med ett kreditkort kan du välja att dela upp betalningen eller betala tillbaka hela fakturabeloppet vid ett och samma tillfälle. Men hur mycket kostar det att dela upp betalningen?

Våra kreditkort har en räntefri period, vilket är den tid då köpet görs till fakturan ska betalas. Du kan själv bestämma hur mycket du vill betala varje månad, men beloppet som anges på din faktura är det belopp som du minst måste betala. Om du väljer att betala hela beloppet som står på din faktura så tillkommer ingen ränta. Om du istället väljer att dela upp betalningen så tillkommer kostnad för ränta och aviavgift.

Se till den effektiva räntan
Om du väljer att dela upp betalningen så kan du också beräkna kostnaden för dina inköp inklusive ränta. Men kom ihåg att du måste se till den effektiva räntan, det är den faktiska räntan som belastar ditt konto, inklusive avgifter, medan den nominella räntan visar rena räntekostnader.

Kreditkort ger dig möjligheter att handla nu och betala senare men kom ihåg att du måste betala tillbaka beloppet som du använder.

För flera tips om kreditkort, se på våran nya film på entercard.se.

Trevlig julhandel!