Så får du semesterkassan att räcka längre

Publicerad juli 2, 2015

Sex av tio svenskar planerar att resa utomlands i sommar. Det smartaste semestervalet du kan göra när du reser med kort, är att alltid betala i lokal valuta. På fler och fler ställen erbjuds du numera att välja mellan lokal valuta och hemlandets valuta när du betalar i kortterminaler eller gör uttag i bankomater. Den som väljer att betala i svenska kronor godkänner att valutaväxlingen sker enligt en lokal växlingskurs, en kurs som oftast verkar till kortinnehavarens nackdel.

– Även om det kan kännas tryggt att veta exakt vilken summa i svenska kronor som kommer att dras från kortet, lönar det sig aldrig ekonomiskt. Det är alltid mer fördelaktigt för dig som kortanvändare att betala i lokal valuta, säger Entercards VD, Carina Björkefors.

När du betalar i svensk valuta sker valutaväxlingen enligt den växelkursen som är där du befinner dig, en växelkurs som är väsentligt högre än kortbolagets. Även om de allra flesta kortbolag tar ut ett så kallat valutaväxlingspåslag är det en marginell avgift i jämförelse med den lokala växelkursen.

Genom att betala i landets lokala valuta sker valutaväxlingen enligt kortbolagets centrala valutakurs. Kortbolag som VISA och MasterCard har egna växelkurser som är starkt konkurrenskraftiga jämfört med lokala entreprenörer. Även om du gillar känslan av att ha full koll på dina utgifter under semestern, är samma trygghet också ett sätt för utländska restauranger och butiker att tjäna lite extra pengar. När du betalar i lokal valuta är det ditt kortbolag som tar emot valutapåslaget, men när du betalar i svenska kronor är det affärsinnehavaren eller restaurangägaren som behåller mellanskillnaden.

Som kund har du rätt att välja mellan att betala i lokal eller svensk valuta, det ska även framgå på kvittot att du har tagit beslutet om hur transaktionen ska utföras.

– Om du ser att det står SEK på kortterminalens skärm när du ska godkänna kan du avbryta och be om att få betala i lokal valuta istället. Och om det inte framgår på kvittot finns det anledning att anta att transaktionen inte utförts på ett regelrätt sätt, säger Carina Björkefors.

Smarta tips för dig som reser med kort:

  • Betala alltid i lokal valuta – så räcker semesterkassan längre
  • Gör dina inköp med kreditkort – inte betalkort
    Det säkraste är att använda ett kreditkort när du handlar saker utomlands eller i Sverige, istället för ett vanligt betalkort. Då undviker du att kontot töms på bara några minuter om någon stjäl kortet eller får tag i kortuppgifterna.
  • För att få maximal täckning kan det vara en bra idé att ta med sig två kreditkort, ett VISA och ett Mastercard. Det är nämligen ingen självklarhet att båda korten fungerar överallt.
  • Se sedan till att förvara de båda korten i olika plånböcker, men aldrig tillsammans med din PIN-kod.