Så skyddar du dina pengar med kreditkort

Publicerad juli 16, 2015

I sommar riskerar många svenskar att utsättas för kortbedrägerier. Med ett kreditkort är det enkelt att känna sig trygg och säker, både på hemmaplan och på resande fot.

Genom att använda ett kreditkort istället för bankkort kan du enkelt undvika att bli av med pengar i onödan. När du tar med dig kreditkortet på resan slipper du exponera ditt vanliga kort för risken att det blir stulet eller utsatt för bedrägerier. Det betyder att dina pengar som du har hemma på bankkontot är skyddade – de pengar som eventuellt försvinner tillhör kortföretaget.

Kreditkortet är ett tryggare val. Om du betalar din semester med kreditkortet och flygbolaget går i konkurs kan du vara säker på att få pengarna tillbaka. I de fall du beställer och betalar för varor på internet, eller köper något mot förhandsbetalning, och det du beställt sedan inte levereras som avtalat – ja, då skyddar kreditkortet dina pengar.

De flesta kreditkort har en eller ett par försäkringar, som avbokningsskydd eller reseförsäkring, kopplade till sig. För att få veta exakt hur ditt skydd ser ut kan det vara en bra idé att ringa kortbolaget och ta reda på vilka förmåner som finns.

Många gånger går det att addera ytterligare försäkringar till kortet så att det passar just dina behov ännu bättre, beroende på vilka sätt du har tänkt att använda det. Om ditt bagage försvinner kan du få pengar att köpa nytt, om du inte kan utnyttja dina teater- eller konsertbiljetter kan du få pengarna tillbaka och om ditt plan är försenast går det att få ersättning som baseras hur många timmar du har fått vänta.

”Vi brukar säga att de här försäkringarna är ett komplement till hemförsäkringen. Om det uppstår en jobbig situation ska du inte behöva oroa dig för om du kan få ut ersättning, förutsatt att du har betalat med kortet”, säger Carina Björkefors VD, Entercard Sverige.

Eftersom kortförsäkringarna är kompletterande är det dessutom möjligt att få utbetalningar både från hemförsäkringen och kortförsäkringen. De populäraste försäkringarna hos svenska kortanvändare är också de mest använda: avbeställningsskydd, bagageförsening och köpskydd.

”För de flesta är försäkringar ingenting de vill tänka på förrän de verkligen behöver dem. I genomsnitt lägger vi bara fem minuter om året på att välja försäkring. Det är alldeles för lite. Gör dig själv en tjänst och kolla upp vad som gäller för just ditt kreditkort”, säger Carina Björkefors.