Säker kortanvändning i nätbutiker

Publicerad November 21, 2018

Det är smart att använda kreditkort när du handlar på nätet ur flera perspektiv. I nätbutiker betalar man i regel för varorna i förskott. För att minska risken att bli lurad är det klokt att inte föra över pengarna direkt från bankkontot. Då står du inte ensam som juridiskt ansvarig för transaktionen, eller ensam i ett eventuellt reklamationsärende eller vid krav på ersättning om varan inte levereras.

Du har också större möjlighet att få pengarna tillbaka om du använder kreditkort, eftersom transaktionen då omfattas av reglerna om kreditköp i. I lagen slås fast att kreditgivaren (oftast banken) har samma ansvar som säljaren.

Vad kan du göra för att handla säkert på nätet?

  • Försäkra dig om att webbsidan är trovärdig. Finns det kontaktinformation? Använd gärna sökmotorer för att ta reda på vad andra tyckt om nätbutiken. Ibland kan det vara klokt att kontakta butikens kundtjänst om du är osäker. Svarar de inte bör du välja en annan butik.
  • Kontrollera totalsumman genom att jämföra med andra butiker, gärna med hjälp av tjänster som prisjakt.nu eller andra prisjämförelsesajter. Glöm inte räkna med frakt och eventuella avgifter i priset. Beställer du från utlandet kan extra moms- och fraktkostnader tillkomma.
  • Var försiktig med erbjudanden som verkar vara för bra för att vara sant. Onormalt bra erbjudanden är ett vanligt tillvägagångssätt för bedragare att lura till sig personlig information.
  • Gå inte ut med mer information än du behöver, då minska du risken för bedrägeri.
  • Välj en säker betalningsmetod och använd kreditkort. Kontrollera att du är på en säker sida innan du ska betala. Det ska stå https före nätadressen (url:en) och du kan även titta efter hänglåssymbolen. Hittar du den så betyder det att din betalningsinformation krypteras när du skickar den.
  • Undersök villkoren för köpet. Både villkor och rättigheter kan variera och det är viktigt att veta vad som gäller för att kunna handla tryggt.

Vill du veta mer om hur du handlar säkert på internet? Gå in och läs mer på våra säkerhetssidor!