Tio saker du inte bör göra på semestern

Publicerad juli 1, 2014

Så handlar du tryggt på resan.

Svenskarna reser som aldrig förr och vi älskar lata semesterdagar och familjemys. På semestern vill de flesta unna sig lite extra och gör gärna avsteg från vardagens stramare budgetrestriktioner.

Med kreditkort kan du allteftersom ta ut pengar efter behov under semesterns gång. Ja, du bör faktiskt betala alla semesterutgifter med kreditkort eftersom detta är det säkraste betalningssättet i utlandet. Det är nämligen extra viktigt att handla tryggt när du reser utanför Sveriges gränser.

Här följer några enkla tips för trygg användning av kort:

1) Förbered dig före avresan
Kontrollera sista giltighetsdatum för kreditkortet. Ta en kopia av kortet och passet och förvara kopiorna på ett separat och säkert ställe. Skriv ned telefonnummer som du måste ringa för att spärra kortet om du tappar bort det eller det blir stulet.

2) Ha inte plånboken i bakfickan 
Turister är lockande för långfingrade ficktjuvar. Förvara plånboken på ett säkert ställe under hela resan, gärna i ett pengabälte. På så vis förlorar inte alla betalningsmedel om någon stjäl väskan vid incheckningen på flygplatsen eller på busshållplatsen.

3) Satsa inte allt på ett kort 
Åk inte på semester med kort och kontanter på samma ställe. Om du förlorar handbagaget eller väskan som kortet förvaras i, innebär det stora problem för dig. Förvara alltid ett kreditkort i handbagaget och ha ett reservkort i resväskan. Är olyckan framme så slipper du förlora allt på samma gång.

4) Lägg tillbaka kortet 
Det är lätt att bli lite disträ när man väl har anlänt till resmålet. Om du tar upp kortet ur plånboken för att betala något för att därefter lägga det löst i väskan eller i fickan gör du det lätt för någon annan att stjäla kortet utan att du märker det. Kom ihåg att alltid lägga tillbaka kortet i plånboken när du har använt det!

5) Handla med kreditkort 
Det säkraste är att använda ett kreditkort när du handlar saker utomlands, istället för ett vanligt betalkort (debetkort). Då undviker du att kontot töms på bara några minuter om någon stjäl kortet eller får tag i kortuppgifterna.

6) Följ med servitören 
Låt aldrig servitören ta med kortet bakom disken eller utom synhåll för dig. Följ hellre med servitören bort till betalningsterminalen om den är placerad på ett annat ställe i lokalen. På så vis kan du hela tiden hålla ett öga på kortet och se till att ingen missbrukar det eller kortuppgifterna.

7) Kontrollera kvittot 
Du är ansvarig för totalbeloppet för köpet och därför är det viktigt att kontrollera att kvittot stämmer. Kontrollera att totalbeloppet är ifyllt innan du betalar. Då slipper du råka ut för obehagliga överraskningar efteråt.

8) Ha inte kortet liggande framme löst på hotellrummet 
Om du förvarar kortet löst på hotellrummet bör du undvika att låta det ligga framme på nattduksbordet eller någon annan osäker plats. Använd värdeförvaringsskåpet/kassaskåpet.

9) Spara kvitton  
Spara alla kvitton när du handlar eller är äter ute. Då kan du kontrollera dessa mot kontoutdraget och fakturan när du kommer hem.

10) Skriv inte ned PIN-koderna 
Om du tänker ta ut lokal valuta från bankomater under resan, bör du först lära dig PIN-koden utantill. En lapp med uppskrivna koder kan lätt komma på avvägar.

Var på din vakt – under resan och efteråt!
Kontrollera att ingen har dig under uppsikt när du tar ut pengar. Vifta inte med kort och pengar när du är klar vid bankomaten. Det kan verka frestande för ficktjuvar.

Kom ihåg att efter semestern kontrollera alla utgifter som kreditkortet har belastats med. Kontrollera att beloppen stämmer på fakturan innan du betalar den. Om du upptäcker något som ser konstigt ut eller om ditt kort har belastats för mycket, kontakta kortutfärdaren.