Kreditkort i utlandet

Mastercard och Visa stoppar all verksamhet i Ryssland

Den 5:e mars gick Mastercard och Visa ut med beskedet att inga Mastercard- eller Visakort som utfärdats i Ryssland kommer att fungera i eller utanför landet. Inte heller kreditkort som utfärdats utanför Ryssland kommer att fungera hos ryska handlare eller i ryska bankomater. Detta påverkar samtliga av Entercards kreditkort.

 

Det är klokt att ta med sig kreditkortet på resan. Det är inte bara ett enkelt och smidigt betalsätt i utlandet, det är också säkert. Dessutom slipper du gå runt med kontanter i plånboken. Det finns även flera olika försäkringar som du kan koppla till kortet om olyckan skulle vara framme.

Innan du reser:

Köp resan med kreditkortet
Även om det är viktigt att ha en täckande hemförsäkring, kan kortförsäkringarna ge extra skydd om olyckan är framme. De flesta av de kreditkort som tillhandahålls under varumärkena ENTERCARD och re:member har en eller ett par försäkringar, som avbokningsskydd eller reseförsäkring, kopplade till sig. Med resegarantin får du dessutom pengarna tillbaka om flygbolaget går i konkurs. För att få veta exakt hur ditt skydd ser ut kan det vara en bra idé att ringa kortbolaget och ta reda på vilka förmåner som finns.

Kom ihåg att anteckna spärrnumret innan du reser.
Du kan spärra ditt kort dygnet runt via telefon.

Under resan:

Gör dina inköp med kreditkort – inte bankkort.

Det säkraste när du handlar saker utomlands är att använda ett kreditkort. Då undviker du att kontot töms på bara några minuter om någon stjäl kortet eller får tag i kortuppgifterna.

Lämna aldrig ut dina kreditkortsuppgifter.

Om du tänker ta ut lokal valuta från bankomater under resan, bör du först lära dig pinkoden utantill. En lapp med uppskrivna koder kan lätt komma bort.

Ha lagom mycket kontanter i plånboken.

Att bära runt på för mycket kontanter är inte alltid optimalt, men vissa länder och platser kräver kontantbetalning.

Handla i lokal valuta.

Om du får frågan om du vill betala i lokal valuta eller svenska kronor är ett tips att alltid välja landets lokala valuta, eftersom det oftast ger bäst växelkurs.

Kontrollera och spara alla kvitton.

Kontrollera att totalbeloppet är korrekt ifyllt innan du betalar. Spara alla kvitton. Kontrollera dessa mot kontoutdraget och fakturan när du kommer hem. Då slipper du råka ut för obehagliga överraskningar efteråt.

Ha inte kortet liggande framme.

Om du förvarar kortet löst på hotellrummet bör du undvika att låta det ligga framme på nattduksbordet eller någon annan osäker plats. Använd värdeförvaringsskåp/kassaskåp.

Spärra kortet omedelbart om det försvinner.

Om du förlorat ditt kort, misstänker att det blivit stulet eller används av obehörig person ska du omedelbart spärra ditt kort.

När du kommer hem:

Var på din vakt – under resan och efteråt.

Kontrollera att ingen har dig under uppsikt när du tar ut pengar. Kom ihåg att efter semestern kontrollera alla utgifter som kreditkortet har belastats med. Om du upptäcker något som ser konstigt ut eller om ditt kort har belastats för mycket, kontakta kortutfärdaren.

 

Vill du lära dig mer om dina rättigheter när du gör betalningar inom Europa?
Ladda ner broschyren från EU-kommissionen