Skydda din dator

Att hålla operativsystem och programvaror uppdaterade och att använda ett antivirusprogram är grunden för din säkerhet men det finns också andra saker du kan göra för att skydda din dator.
Att skydda datorn är att se till att ingen obehörig får tillgång till enheten eller till den information som finns sparad i den.

Har inte datorn ett tillräckligt bra tekniskt skydd mot exempelvis virus är det inte svårt för en obehörig, att med förhållandevis enkla tekniska åtgärder ta del av eller förstöra din information. Virus som drabbar din dator kan orsaka många olika typer av problem. Vissa förstör information och andra kan ge obehöriga möjligheter att fjärrstyra din dator. För att undvika att bli drabbad av virus bör du installera skydd i form av brandvägg och antivirusprogram.

Att bygga upp ett tekniskt skydd är inte en engångsföreteelse. För att följa med i den tekniska utvecklingen behöver du kontinuerligt uppdatera program på din dator. Det går oftast att göra inställningar så att program uppdateras automatiskt. Att installera de uppdateringar som utgivaren av dina befintliga program, som t.ex. webbläsare och operativsystem, skickar ut är mycket viktigt. Om någon ber dig stänga av säkerhetsfunktioner för att t.ex. kunna leverera en tjänst bör du inte följa den uppmaningen.

Trådlösa nätverk

Om du använder någon annans nätverk, t.ex. ett publikt nätverk på ett café eller en flygplats, har den som kontrollerar den trådlösa routern möjlighet att följa vad du gör på nätet, dvs. titta på all trafik som du genererar (se vart du surfar, se dina användarnamn och lösenord, se vilka bilder och filer som du laddar hem etc.) så länge trafiken är okrypterad. Detta gäller såklart även om du surfar på en grannes trådlösa nätverk.

Det viktigaste när du använder trådlösa nätverk är att vara medveten om vilka sidor du besöker. Logga bara in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser man om adressen börjar med https://).

Om du använder internet i din mobila enhet gör du det antingen via telefonoperatörens nät eller via ett trådlöst nätverk. Anslutningen till telefonoperatörens nätverk är krypterad. Om du däremot ansluter via ett publikt nätverk ska du tänka på att ansluta dig mot trådlösa nätverk som använder kryptering.