Phishing

Phishing går ut på att en bedragare försöker ”fiska” fram känslig information från dig via e-post, telefon eller sociala medier.

Phishing via E-post

Handlar vanligtvis om att någon skickar en e-post till dig som ser ut att komma från exempelvis din bank. Bedragaren försöker sedan lura av dig uppgifter för inloggning till din internettjänst. Ingen bank begär sådana uppgifter av dig. Speciellt inte via e-post.

Phishing via Telefon och sms

Du blir kontaktad av någon som utger sig för att representera ett företag som du känner till. Det kan exempelvis handla om ett supportföretag som vill hjälpa dig med ett problem som de säger att du har på datorn, som exempelvis virus. Fenomenet kallas falsk support. Med hjälp av samtalsteknik försöker de lura av dig lösenord, svarskoder eller kortnummer. Seriösa företag kontaktar inte kunder på detta sätt.

Phishing via Sociala nätverk

På sociala medier tar vi ofta för givet att det är våra vänner vi pratar med, men har vi otur så kan det vara någon helt annan. Det är inte ovanligt att personer får sina konton på sociala medier kapade och att bedragaren sedan försöker lura deras vänner på svarskoder så att de kan logga in i Internettjänsten. Skulle en av dina vänner fråga dig om svarskoder eller kortnummer så är sannolikheten stor att det inte är din vän som ställer frågan.

Viktigt att tänka på:

re:member (EnterCard) tar aldrig kontakt med dig på exempelvis telefon, för att be dig om konfidentiell information. All sådan information hanteras via personlig kontakt via vår kundtjänst.

Låt aldrig någon fjärrstyra din dator. Får du e-post i re:members (EnterCard) namn med frågor om dina inloggningsuppgifter ska du inte svara på det eller klicka på länkar som kan finnas i meddelandet.

Använd aldrig länkar till re:member (EnterCard) som du får via e-post eller sms. Skriv istället hela adressen, det vill säga www.remember.se, direkt i webbläsaren.

Får du e-post med frågor om dina inloggningsuppgifter ska du inte svara på det eller klicka på länkar som kan finnas i meddelandet.