Handla tryggt på nätet

Varför ska du betala med kreditkort online? Svaret är säkerhet. Om du använder ditt kreditkort behöver du inte exponera ditt bankkonto. Dessutom kan du kontakta kortutgivaren om du inte får de varor du beställt. Här har vi samlat våra bästa tips för att använda kreditkort när du handlar online.

Använd en seriös webbutik

När du handlar online måste du vara extra uppmärksam på om butiken du använder är seriös och pålitlig. Ett användbart tips är att undersöka andras upplevelser med webbutiken. Kanske finns det recensioner eller forum? Om du är osäker, vänligen kontakta butikens kundservice. En seriös säljare är inte rädd för att kontaktas, om du inte hittar kontaktinformation bör du överväga andra butiker.

Kontrollera din stavning

Vissa svindlare utnyttjar skrivfel i URL: en och ställer in kopieringssidor för att stjäla personlig information, till exempel kreditkortsinformation. Dessa kan vara mycket lika med de ursprungliga butikernas webbadresser, så kontrollera att webbadressen är stavat korrekt. Vissa kopieringssidor är så avancerade att de också har SSL-certifikat (https://) för den falska URL: en.

Är priset för bra för att vara sant?

Om du hittar en webbplats som erbjuder en produkt till ett pris som är lite för bra för att vara sant, kan de försöka lura dig att ge ut personlig information snarare än att sälja dig något. Du bör dock inte ge ut mer information än du behöver när du handlar online. Jämför priser någon annanstans för att vara säker.

Kolla efter hänglåssymbolen

Kolla efter hänglåssymbolen och att det står https:// framför URL: en (URL). Detta innebär att informationen du skickar är krypterad och inte skickas till andra.

Se upp för extra avgifter

Du bör kontrollera det slutliga beloppet innan du betalar. Det tillkommer ofta extra avgifter eller frakt om du handlar från land utanför EU. Det finns också tullar för vissa varor. Om du kontrollerar detta i förväg kan du undvika överraskande tilläggsavgifter. Läs mer på Tullverket.