Allt kan hända som schackdomare

Publicerad mars 19, 2014

Inte mindre än 3 000 svenska fjärdeklassare samlades förra veckan i Globen-Annexet för att konkurrera om platser i den nationella finalen av SchackFyran den 17: e maj. Som en del av Entercards Yes2Chess CSR- initiativ var företagets nyutbildade personal på plats för att fungera som domare.

”Det var en fantastisk upplevelse”, säger Christopher Jons, service desk-specialist på Stockholmskontoret. ”När så här många tioåringar samlas kan vad som helst hända!” 

Hans uppgift för dagen var bland annat att utse en vinnare genom att räkna poäng i oavslutade matcher efter 20 minuters spel. Han och de andra volontärerna skulle också hjälpa barnen att klargöra eventuella spelregler om så behövdes.

Schackfyran är en klasstävling för 4:e -klassare, där alla elever i klassen ingår i ett team. Ju fler elever som är med och spelar desto fler poäng ges till klassen. För att nå de nationella finalerna måste klasserna kvalificera sig från sina respektive distrikt.

Entercards engagemang i Schackfyran är en del av företagets samarbete med Svenska schackförbundet som också arbetar med de övriga skandinaviska förbunden. Initiativet främjar schack för 7-11 åringar genom att hålla sessioner i skolor över hela Norge, Danmark och Sverige.

Anledningen till att Entercard som ett finansiellt bolag har valt att engagera sig i schack beror på erkännandet av dess många pedagogiska och sociala fördelar. Schack utvecklar barns kritiska tänkande och logiska resonemang samtidigt som det hjälper till att förbättra den analytiska förmågan. Detta är viktiga färdigheter i den finansiella sektorn och i det framtida arbetslivet.