Entercard stöttade SchackFyran i Globen för att främja analytiskt tänkande hos barn

Publicerad april 7, 2015

I slutet av mars samlades 3 600 taggade fjärdeklassare under två dagar för att delta i Stockholmsregionens distriktsfinal av Schackfyran. Entercard sponsrar Sveriges Schackförbund som genomförde den rikstäckande turneringen för att uppmuntra unga till analytiskt tänkande.

I Annexet vid Globen, Stockholm, står långbord efter långbord i prydliga rader, alla symmetriskt dukade med schackbräden i svart och vitt. Kring borden myllrar det av tioåringar, som av ljudnivån att döma har gott om både fjärilar och kioskgodis i magarna. Ett kompisgäng har slagit sig ner på golvet med matsäckarna i högsta hugg, några har samlats uppe på läktaren för att utbyta spelstrategier och andra verkar bara vänta otåligt. Så, plötsligt, ljuder en kraftig ljudsignal. Distriktsfinalen i Schackfyran, världens största schackturnering för fjärdeklasser, kan börja.

I samma stund som startskottet går förbyts stämningen i lokalen. Från stoj och stim till koncentrerad tystnad, från oreda till var man vid rätt bräde, från flams till fullt fokus. I totalt fem ronder ska det nu avgöras vilka av Stockholmsregionens fjärdeklasser som går vidare till riksfinalen i Västerås den 6 juni. Hur poängen ska fördelas kommer motspelarna själva överens om efter varje avslutad rond, men i de fall oenighet skulle uppstå finns hjälp att få. Bland långborden rör sig gulklädda funktionärer raskt mellan uppsträckta händer för att ge råd, peppa och om så behövs, hjälpa barnen att komma överens. Här hittar vi bland annat Dorde Klacar, analytiker inom kreditrisk på Entercard.

– Jag är här för att jag tycker att det är viktigt att uppmuntra unga att utveckla sitt analytiska tänkande, en förmåga som vi på Entercard lägger stor vikt vid. Schack är ett spel där du verkligen måste tänka och där det finns väldigt många vägar att gå för att nå ett slutresultat. Precis som det ser ut i verkliga livet när du kommer ut och jobbar, säger Dorde Klacar.

Signalen ljuder igen och första ronden är avslutad. En och annan segeryttring kan ses i lokalen, men de dåliga förlorarna lyser med sin frånvaro. När klasserna återsamlas mellan ronderna är ”Hade du roligt?” och ”Tackade du för god match?” helt klart mer högprioriterade frågor än ”Vann du?”. Tioåriga Rebecca Olsson Lasu från klass 4B i Helenelundsskolan håller med om att det inte är så viktigt att vinna.

– De flesta här är väldigt duktiga och när man spelar mot sådana som man inte känner kan man lära sig av dem och se vad de har för strategi. Det är svårt att veta vad den andra tänker, det är som att hjärnan ställs på prov liksom, säger Rebecca Olsson Lasu, som redan har klara planer för framtiden.

– Jag vill bli affärsjurist och göra avtal. Jag gillar matte och att hålla på med siffror.

Men framtiden får vänta ett tag. Signalen ljuder än en gång och det är dags för Rebecca och de andra fjärdeklassarna att ta plats vid brädet för nästa rond.

Det här är SchackFyran:

  • SchackFyran är en rikstäckande tävling för fjärdeklasser, som går ut på att alla ska vara med. Man tävlar klassvis och vinner mer på att få med så många som möjligt, än att ha några få duktiga schackspelare.
  • Tävlingen inleds på hösten med att schackledare från klubbar och distrikt gör besök hos fjärdeklasser runt om i landet, delar ut schackspel och lär ut spelets grunder.
  • I maj/juni varje år gör cirka 125 skolklasser och drygt 2 300 spelare upp i den stora riksfinalen. För att kvalificera sig dit spelar klassen kvaltävlingar som arrangeras regionalt och lokalt.
  • Entercard har stöttat SchackFyran sedan 2014, och företagets medarbetare medverkar aktivt genom att ställa upp som domare under turneringen. Engagemanget är en del av Entercards samarbete med Svenska Schackförbundet och sträcker sig även till samarbeten med de övriga skandinaviska förbunden. Initiativet främjar schack för 7–11 åringar genom att hålla sessioner i skolor över hela Norge, Danmark och Sverige.