Här måste du se upp för ficktjuvar

Publicerad juli 8, 2014

I dessa storstäder bör du vara extra på din vakt.

Europas storstäder är populära resmål för svenskarna, men vissa europeiska städer är dessvärre mer hemsökta än andra av ficktjuvar.

Tripadvisor har undersökt vilka tio europeiska storstäder som är värst när det gäller fickstölder, baserat på användarnas reserecensioner och hur många som nämnder fickstölder.

Mest stölder i Barcelona
Toppar värstinglistan gör Barcelona som är känt för att vara en stad där det gäller att ha fullständig koll på sina saker.

På La Rambla nöjer sig de notoriska tjuvarna inte med en simpel plånbok, om tillfälle ges stjäl de gärna hela resväskan eller handväskan.

Om du ska resa till någon av följande tio städer, bör du hålla ett extra öga på dina värdesaker:
1. Barcelona

2. Rom

3. Paris

4. Madrid

5. Aten

6. Prag

7. Alicante (Costa Brava)

8. Lissabon

9. Teneriffa

10. London 

Utstuderade tjuvar

Ficktjuvarnas stölder blir allt mer avancerade och utstuderade och det är vanligt att två eller tre tjuvar samarbetar på trånga ställen, som på tunnelbanan, bussen eller folktäta marknader. Den ena personen knuffar till dig, nästa stjäl plånboken och levererar den till den tredje personen.

Enskilda ficktjuvar har även specialiserat sig på att stjäla från äldre personer med grått hår. Äldre personer kan därför vara extra utsatta och lätta offer vilket gör att de gärna bör vara lite extra på sin vakt.

Tänk smart

Om du väl blir offer för fickstöld är det smart att i förväg ha vidtagit vissa säkerhetsåtgärder: Ta inte med alla kort och pengar ut, utan förvara det mesta i värdeförvaringsskåpet på hotellrummet.

Ta bara med dig en liten portmonnä med kort och småsummor för att betala saker som kaffe eller glass.