​Håll koll på utgifterna när du reser

Publicerad september 22, 2015

Med ett kreditkort skyddar du dig bättre på resan jämfört med andra betalningsalternativ, men vissa tvekar ändå att använda sitt kort med risken för att tappa översikt över sina kortinköp. På semestern vill de flesta unna sig lite extra och då är det viktigt att ha en god översikt över sina pengar.

Här följer några enkla tips för en tryggare resa och bättre översikt på inköpen:

  • Ladda ner företagets app – då får du enkelt kontroll över dina utgifter och undviker samtidigt risken för bedrägeri. Genom att upptäcka fel och bedrägerier i ett tidigt skede kan du undvika en förlust.
  • Tänk på att många appar kräver internetanslutning även i utlandet. Det är därför viktigt att man är uppkopplat mot ett trådlöst nätverk och inte använder dataroaming, då slipper man dessutom onödiga kostnader för datatrafik när man kommer hem.
  • Håll koll på internetbanken. Om man inte har tillgång till kortföretagets app eller tillgång till ett nätverk kan man enkelt hålla koll på kortköpen via internetbanken. Om man använder offentliga datorer, se till att logga ut från internetbanken och stäng av webbläsaren innan datorn lämnas tillbaka.
  • Om man inte har tillgång till internet i utlandet kan man skriva ner varje köp som görs med kortet. Då får man en bättre översikt över hur mycket pengar man gjort av med på resan.
  • Genom att använda ett kreditkort istället för bankkort kan man enkelt undvika att bli av med pengar i onödan. Kreditkort är oftast ett säkrare val och det beror inte enbart på att det ingår olika typer av försäkringar. När man tar med sig kreditkortet på resan slipper man exponera sitt vanliga kort för risken att det blir stulet. Det betyder att pengarna som man har hemma på lönekontot är skyddade – de pengar som eventuellt försvinner tillhör kortföretaget.
  • Upprätta en budget före avresan, då vet man exakt hur mycket pengar man kan spendera på semestern.
  • Sist men inte minst, om man förlorar sitt kort, misstänker att det blivit stulet eller används av obehörig person ska man omedelbart spärra sitt kort.