Hökåsens skola kom på femte plats i internationell schackturnering

Publicerad juni 30, 2015

Hökåsens skola från Västerås kom på en femte plats i den internationella schacktävlingen Yes2Chess i London den 24 juni. På första plats kom USA efter att ha besegrat Portugal i finalen. I år deltog över 40 000 skolbarnbarn från sju olika länder i turneringen.

” Jag vill gratulera de skandinaviska lagen till framgångarna av årets Yes2Chess- turnering. Det är sällan vi haft så många unga analytiska förmågor samlade på ett och samma ställe. De lag som deltog i turneringen är de bästa från respektive land. Att kvalificera sig till finalen i London bland 40 000 skolbarn är en fantastisk prestation. Även om schack är en individuell sport har barnen visat prov på ett starkt lagarbete”, säger Carina Björkefors, VD Entercard Sverige.

I samband med turneringen i London deltog alla finalister i en rad fritidsaktiviteter. Bland annat fick barnen en möjlighet att utmana den brittiska stormästaren i schack och göra på ett studiebesök på det brittiska parlamentet.

” Det har varit fantastiskt roligt att vara med på detta, speciellt studiebesöket på det brittiska parlamentet, något man aldrig skulle få uppleva som turist. Barnen har nog varit mest fokuserad på schackturneringen. När jag frågade min son om han visste att han hade träffat en ”Lord”, svarade han: vad är en Lord? Dessutom har barnen fått en unik möjlighet att förbättra sina kunskaper i engelska”, säger Linda Ludvigsen, mamma till en av finalisterna.

Entercard har utvecklat och arrangerat den skandinaviska delen av turneringen tillsammans med de skandinaviska schackförbunden i syfte att främja barn och ungas analytiska förmåga. Forskning har visat att om man lär sig spela schack i ung ålder bidrar det till att utveckla viktiga egenskaper som kritiskt tänkande och resonerande samt har även en positiv effekt på minne och koncentration.

”Vi hoppas att Yes2Chess och vårt samarbete med de skandinaviska schackförbunden kan inspirera fler unga människor att lära sig spela schack. Barnen som deltar i turneringen får en möjlighet att testa sina engelska kunskaper och utveckla sin analytiska förmåga, något som är viktigt för ett finansföretag som Entercard. Initiativet är en del av bolagets arbete med socialt ansvarstagande”, avslutar Carina Björkefors.

Yes2Chess är en internationell och innovativ schacktävling som är baserad på inlärning. Barn som deltar får möjlighet att tävla över landsgränser och oavsett hur det går i själva tävlingen får de fortsätta att delta, utvecklas och ha roligt med spelet. I finalen möttes vinnarna från de nationella turneringarna från sju olika länder: Norge, Sverige, Danmark, Spanien, Portugal, Tyskland, England och USA.