Kreditkortets ersättare – en klocka eller ett chip i armen?

Publicerad oktober 11, 2017

Sverige är världens mest digitaliserade samhälle vad gäller betalningar. Inom tre år räknar Svensk Handel med att 90 procent av alla transaktioner i Sverige sker digitalt. När nya betallösningar och mobilapplikationer som Samsung Pay och Apple Pay kliver in på den svenska marknaden, samtidigt som innovativa fintech-bolag visar upp betallösningar i smycken och chip i armen på CES 2017 förstår vi att det inte bara är kontanterna som är på väg bort, kortbetalningar kan också vara på väg att ersättas med nya betalningsmöjligheter.

Caroline Marken är Chief Digital Officer på Entercard. Hon berättar att marknaden för nya betallösningar i Skandinavien har exploderat. Detta visar på att branschen är redo för förändring. Dock är det ännu oklart vilken av alla hundratals lösningar som kommer att segra. Konsumenten värdesätter bekvämlighet och att det fungerar. Därför måste den nya betallösningen vara enklare att använda för att konkurrera med kreditkorten. Två andra viktiga faktorer är säkerheten och underlättandet av administrativa uppgifter.

-Här behöver vi som verkar i betalbranschen ta oss en funderare – hur underlättar just min lösning för konsumenten? Kanske är det genom enklare kvittoredovisning, bättre skydd mot dataintrång eller skräddarsydda försäkringserbjudanden? Oavsett vad måste de nya lösningarna bidra till att transaktionerna blir enklare och säkrare för konsumenten, säger Caroline.

Den kandidat som har potential att uppfylla de säkerhetskrav som ställs och underlättar både betalningar och administration är mobilen. Därför satsar både stora teknikjättar som Samsung och Apple, och ett stort antal innovativa mindre fintech-bolag på mobilanpassade lösningar.

-Det skulle vara intressant att se ett mindre bolag utmana Apple och Samsung, men eftersom bankerna är den primära kunden är ett stabilt partnerskap en förutsättning och då kan de mindre bolagen ha svårt att konkurrera. Dock skulle svenska bolag som redan har ingångar till bankerna kunna bli potentiella utmanare, så som Swish, Seqr eller Klarna, fortsätter Caroline.

-Alternativen till vem och vad som kommer att ersätta betalkorten är många. Därför är det väldigt viktigt för oss i Entercard att vara på tå och finnas där lösningarna finns. Vi kan inte begränsa oss till att endast erbjuda betalningar via kreditkort längre, utan behöver kunna erbjuda våra tjänster till de betallösningar som konsumenterna väljer att använda – oavsett vilken typ av plattform det rör sig om. Om vi inte är öppna för förändring eller välkomnar nya idéer kan smarta techbolag som vi idag ser som våra partners i framtiden istället bli våra främsta konkurrenter. Vårt fokus kommer alltid att vara att erbjuda säkerhet och frihet för våra kunder, och om konsumenten byter plattform och arena, gör vi det med, avslutar Caroline.